Pediatric Dentistry
DİŞ AĞRISI
Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde gelişen ağrıya verilen isimdir. Daha küçük çaplı diş ağrıları bireyin evde kendiliğinden edebileceği geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabilir. Ancak daha ciddi ve ağır diş ağrıları, kendi başlarına iyileşmeyecek ve bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken diş ve ağız problemlerinden kaynaklanırlar.
Dişin içinde bulunan pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu pulpa sinirleri insan vücudundaki en hassas sinirler arasında yer alır. Bu sinirler tahriş olduğunda veya bakteri ile enfekte olduğunda, apseye ve şiddetli ağrıya neden olabilirler.
Bir diş ağrısının kendisi doğrudan ölümcül değildir. Ancak dişinizde veya vücudunuzun herhangi bir bölümünde tedavi edilmemiş bir enfeksiyon her zaman için vücudun kalanına yayılabilir.
Bu enfeksiyon yayılmasıyla hasta olmak mümkündür ve bu hastalık ciddi, hatta hayatı tehdit eden bir durum halini alabilir. Eğer diş ağrısı düzelmiyorsa, diş hekiminize başvurmak gereklidir.
DİŞ AĞRISININ TEMEL NEDENLERİ NELERDİR?
Diş çürükleri
Diş merkezinde meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı oluşan diş apseleri
Diş dolgusunda hasar meydana gelmesi
Sed sed elementum felis, sed imperdiet ipsum. Vivamus tincidunt elit
Yirmilik diş ağrısı
Diş etlerinden diş çıkmaya başlaması gibi pek çok nedenler diş ağrılarına neden olmaktadır.
Diş eti enfeksiyonun oluşması
Diş dolgusunda hasar meydana gelmesi
Diş çatlak ya da kırıkları
DİŞ AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş ağrısının en yaygın belirtisi, adından da anlaşılacağı üzere keskin, zonklayan, gidip gelebilen veya sürekli devam eden diş ağrısıdır. Bazı vakalarda ağrı, sadece dişe basınç uygulandığında, mesela bir şeyi ısırırken ortaya çıkar.
Diş çevresinde şişlik görülebilir. Bireyde ateş veya baş ağrısı görülebilir. Enfekte olan dişten kötü bir tada sahip akıntı ve ağızdan kötü bir koku yayılabilir. Bununla birlikte diş ağrısıyla birlikte nefes alma ve yutmada sorun yaşanıyorsa hemen bir diş hekimine başvurulması tavsiye edilir.
DİŞ AĞRISI NASIL ÖNLENİR?
- Düzenli olarak florürlü diş macunu ile dişleri fırçalamak,
- Günde en az bir kez diş ipi kullanmak,
- Profesyonel temizlik için yılda iki kez diş hekimine danışmak iyi ağız hijyeni uygulamaları arasında sayılır.
Nitelikli Doktorlar

Murat Aktekin
Diş Hekimi